Klíčový krok v prevenci rakoviny

Bannery WEB_4

Rakovina prsu je jednou z nejčastějších a nejzrádnějších nemocí, které postihují ženy i muže po celém světě. Čím dříve je tato nemoc detekována, tím větší je šance na úspěšnou léčbu. Jedním z prostředků, jak aktivně přispět ke své vlastní zdravotní péči, je samovyšetření prsu. Tento jednoduchý krok může zachránit životy a zvýšit povědomí o důležitosti prevence rakoviny prsu.

Proč je samovyšetření prsu důležité?

Samovyšetření prsu je jednou z prvních možností obrany proti rakovině prsu. Zahrnuje pravidelné kontroly vašich prsou, abyste mohli včas odhalit jakékoli neobvyklé změny, jako jsou hrudky, bolesti, či zarudnutí. Existuje několik důvodů, proč byste neměli podceňovat tuto preventivní rutinu:


1. Časná detekce
Samovyšetření prsu může pomoci identifikovat potenciální problémy v raném stádiu, což znamená, že je mnohem pravděpodobnější, že budou úspěšně léčitelné. Časná detekce rakoviny prsu významně zvyšuje šance na přežití.

2. Vlastní kontrola
Samovyšetření prsu vám umožňuje aktivně kontrolovat své zdraví. Jste první osobou, která může odhalit změny v prsou a zajistit tak včasnou léčbu.

3. Větší povědomí
Samovyšetření prsu může také zvýšit vaše povědomí o vašem těle a jak reaguje na různé změny. 

Bannery WEB (1)_1

Jak provádět samovyšetření prsu?

Samovyšetření prsu by mělo být prováděno pravidelně, ideálně jednou měsíčně. Zde je krok za krokem, jak na to:


1. Prostředí
Samovyšetření prsu provádějte v pohodlném prostředí, kde se cítíte uvolněně. Můžete stát před zrcadlem, ve sprše nebo ležet na posteli.

2. Pozorování
Před samotným vyšetřením se podívejte na své prsa v zrcadle. Hledejte jakékoli zjevné změny, jako jsou hrudky, výdutě, zarudnutí nebo změny v tvaru prsu.

3. Hmat
Při vyšetření prsou použijte prsty na jedné ruce k opatrnému prohmatání tkání prsu. Provádějte kruhové pohyby a postupně pokrývejte celou oblast od hrudní kosti po podpaží.

4. Pozor na změny
Během vyšetření hledejte jakékoli neobvyklé hrudky, tuhé oblasti, bolesti nebo změny v textuře kůže. Pokud něco takového objevíte, kontaktujte svého lékaře co nejdříve.

5. Podpaží
Nesmíte zapomínat na oblast podpaží. Tato oblast může také obsahovat lymfatické uzliny, které by mohly být postiženy rakovinou.

Bannery WEB (2)_1

Nezapomeňte na pravidelné lékařské kontroly

Samovyšetření prsu by mělo být doplněno pravidelnými návštěvami lékaře a mamografickými vyšetřeními, pokud jste v rizikové skupině. Věnujte pozornost svému tělu, a pokud se objeví jakékoli změny, neváhejte je konzultovat s lékařem.


Rakovina prsu není věc, kterou byste měli odkládat na později. Samovyšetření prsu je jednoduchý krok, který může mít obrovský vliv na vaše zdraví a život. Buďte svým nejlepším spojencem ve zdravotní péči a nezapomínejte na pravidelné vyšetření prsu. Vaše zdraví je na prvním místě.

Jak jsme se zapojili do boje proti rakovině prsu my? Přečtěte si náš článek.

odrážky